Soknya kat opis aku pun surf internet. Tetiba aku terpikir nak buat cheese kek plak. Surf punyalah surf aku jumpalah resipi cheese kek yang aku rasa senang & mudah untuk dibuat. Tapi resipi ni aku dh modified sket.
Cheese Cake
Bahan-bahan
- - 250g Cream Cheese
- - 200ml Fresh Cream
- - 3 sudu makan tepung gandum
- - 10 keping biskut Oreo
- - 10 keping biskut Digestive (lebih @ kurang pun boleh, bergantung kpd ketebalan yg diinginkan)
- - 2 biji Telur
- - 90 gram gula
- - 20g Butter
Cara-cara
- - Cairkan butter dan sejukkan. Hancurkan biskut Digestive, dan dicampurkan dengan butter yang telah dicairkan. Masukkan dalam dalam loyang/bekas yang nak digunakan utk bakar kek. Tekan utk bg padat dan melekat. Masukan dalam peti sejuk.
- - Masukkan bahan-bahan yang lain kecuali biskut Oreo ke dalam mixer. Putar sehingga nampak berkrim.
- - Potong biskut Oreo kepada 2 @ 4 bahagian. Terpulang nk besar @ kecil.
- - Masukkan dalam adunan td dan gaul. (tak perlu guna mixer).
- - Tuangkan bancuhan dalam loyang yang telah dialas dengan biskut Digestive tadi.
- - Loyang adunan td dibakar di dalam dulang yang diisi dengan air.
- - Bakar dalam ketuhar selama 40-50 minit dengan suhu 170'C.
- - Pastikan kek telah disejukan sekurang-kurangnya 4 jam sebelum dikeluarkan daripada loyang.
- - Tak perlu nak test lembik @ keras sebab Cheese kek memang lembik. Sebab tue kena masuk peti sejuk dulu sebelum dipotong.
Tara....
Dah tinggal suku baru ingat nak ambik gambar
*Serbuk hitam kat atas tue, biskut Oreo yg dihancurkan
*Serbuk hitam kat atas tue, biskut Oreo yg dihancurkan
- Biskut yg dihancurkan - Creamy - sedia utk dibakar
- Cream Cheese - Fresh Cream/Whipping Cream
0 comments:
Post a Comment